fbpx
krakov_poljska_header_aquatravel

Krakov srce Poljske

Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, istorije , kulture, volite legende, romantični ste a volite i dobar provod, sve i više od toga pružiće vam prelepi Krakov. Grad koji mirno leži na obalama Visle, krije toliko lepota i svedočanstava prošlosti, da i nije iznenađujuće što je uvršten u UNESCO-vu listu svetske baštine.

Krakov, Poljska - Evropski gradovi - AquaTravel.rs

Obilazak Krakova obično počinje sa glavnog trga-Rynek Glowny-Starogradski trg. Trg datira još iz XIII veka i spada u jedan od najvećih u Evropi. Okružen raskošnim gotičkim i fantastičnim renesansnim građevinama trg je najposećenije i najživlje mesto sa bogatom ponudom restorana, kafića i barova u kojima možete uživati.

Krakov - AquaTravel.rs

Pogled vam odmah privlači Bazilika Device Marije  visine oko 80m iz XIV veka, sa dva tornja od kojih je jedan rađen u gotičkom a drugi u renesansnom stilu. Sa gotičkog se na svakih sat vremena oglašava trubač sa isprekidanom melodijom, za šta je vezana legenda da je prilikom najezde Tatara, upravo jedan trubač, upozorio na dolazak neprijatelja i spasao grad, pri čemu je sam bio ustreljen.Krakov - AquaTravel.rs

Izmedju ostalog Krakov je poznat i kao Univerzitetski centar Evrope. Da li ste znali da je Jagelonski univerzitet poznat kao-Krakovska Akademija, jedan od najstarijih u Evropi, odmah iza Karlovog univerziteta u Pragu.

Jedna od najpoznatijih lokacija u Krakovu svakako je brdo Vavel sa istoimenim dvorcem na vrhu. Vavel je mesto odakle se Poljskom vladalo šest vekova. Dvorac predstavlja jednu od najposećenijih atrakcija, a u dvorskom muzeju se pored ostalih znamenitosti nalazi i čuveno delo Leonarda da Vinčija-Dama s hermelinom. Ovde se nalazi i čuvena katedrala gde su krunisani poljski kraljevi. Katedrala je veoma raskošna u zlatu, srebru i rezbarijama. Na vrhu brda se nalazi  –Zigmuntova kula sa 5 zvona. Kula je veoma popularna jer uz nju ide legenda da devojke koje žele sreću u ljubavi i brak, treba samo da dotaknu klatno i sve želje će im biti ispunjene. Po drugoj legendi zvona donose lepo vreme i teraju oblake.

Krakov - AquaTravel.rs

A na zapadnoj strani Vavela još jedna, omiljena atrakcija turista- Zmajeva jazbina  i spomenik u obliku zmaja  koji bljuje vatru u odredjenim vremenskim intervalima.

zmaj_vavael_krakov_aquatravel

Zatim Jevrejska četvrt poznatija kao Kazimierz, jedno od omiljenih mesta za šetnju. Mnoštvo restorana, prodavnica, kafića i neka potpuno drugačija atmosfera koja vlada ovim ulicama i čini čitavu oblast posebnom. Nemojte propustiti da obiđete Muzej Jevreja Galicije, staru sinagogu kao i krakovski geto i Šindlerovu fabriku.

rudnik_soli_velicka_krakov_aquatravel

Dolazak u Krakov gotovo neizbežno podrazumeva  obilazak Aušvica i rudnika soli-Veličke , koji ovu oblast čine još specifičnijom .

Ukoliko želite da se pridružite brojnim turistima širom svetu koje je ovaj grad očarao, možete pogledati našu ponudu za vikend u Krakovu.