aquatravel

Kontakt: 011 32 33 652 / 011 30 37 652

Atos odnosno Sveta gora u delu koji je dostupan turistima poslednjih godina je znatno zastupljeniji u turizmu ove regije .Izaberite neki od hotel u Jerisosu ili Uranopolisu i učinite vaše leto 2020 posebnim...

Najistočniji od tri prsta Halkidikija predstavlja Atos odnosno Sveta gora. Nastanak Svete gore se po legendi vezuje za odlazak Bogorodice sa Svetim Jovanom na Kipar u posetu  Lazaru. Naime snažna oluja, skrenula je  brod  na tada paganski Atos, gde su bili prinudjeni da se usidre kod luke Kliment. Bogorodica je po legendi izašla na obalu i očarana lepotom prirode, zamolila svog sina, da ga pretvori u njen vrt. Začuo se glas: “Neka ovo mesto bude tvoje nasleđe i tvoj vrt, raj i nebo spasenja za one koji traže spasenje”. Od tog trenutka planina je vrt Majke božje u koji nije dozvoljen pristup drugim ženama. Muškarci koji žele posetiti ovu oblast, moraju tražiti posebnu dozvolu. Na Svetu goru se može doći samo brodom iz pristaništa u Uranopolisu ili  ređe iz  pristaništa u Jerisosu. Hilandar je jedinin srpski manastir na Svetoj gori. Manastir čini glavna velika crkva i još 12 crkvica tj kapela. Iguman je otac Mojsije. Manastirska riznica je bogata ikonama i spisima Iz XIII veka. Hilandar je u hijerarhiji Svete gore na četvrtom mestu po značaju. Posmatran spolja manastir ima izgled srednjovekovnog utvrđenja, s obzirom da je utvrđen bedemima visine do 30 metara.

Kada je reč o turizmu u smislu klasičnog letnjeg odmora, mesta na Atosu koja su zastupljena su Jerisos i Uranopolis.

 

Atos

Nea Roda

Nea Roda je malo mesto sa pešačkom zonom pored mora i malom, šarmantnom lukom. Na dugom šetalištu nalazi se mnogo restorana i kafića sa lepim pogledom na more i odličnom hranom. Ovo letovalište je idealno za miran odmor. Plaža je dugačka i uglavnom peščana, sa finim peskom na obali i u vodi. Na plaži postoji deo sa ležaljkama i suncobranima koji se mogu koristiti uz kupljeno piće, kao i veliki deo za posetioce sa sopstvenom opremom. Voda je bistra, a dubina postepena. Nea Roda je na odličnoj lokaciji jer možete lako preći na drugu stranu poluostrva u slučaju vetra. Obično je vetrovito samo na jednoj strani poluostrva (istok ili zapad), gotovo nikada na obe. Ako je vetrovito u Nea Rodi ili Ierissosu, nije na plaži Ouranopolis, Tripiti i Ksiropotami, tako da uvek imate izbor.

Atos

Ierisos

Ierisos je najstarija i najveća opština u ovom delu Grčke. Istoričari smatraju da je ovo mesto zapravo nastalo na temeljima drevnog grada Akanta, koji je bio važno strateško mesto još od 7.veka pre nove ere.  Lokalno stanovništvo se bavi uglavnom ribarstvom i turizmom. Peščane plaže kao i zabavni sadržaji koji postoje u Ierissosu čine ovo mesto jedinstvenim za odmor. Na više od 200 kilometara obale u Ierissou posetioci i turisti imaju dosta mogućnosti za kupanje na kristalno čistim plažama. Većina njih svake godine se nagrađuje plavom zastavom. Neke od njih su peščana plaža Kouri, spektakularna plaža Kakoudia sa potopljenim granitnim stenama, zelene plaže Gourgourou i Žepko, Prva plaža, Vina, Kefala i Sikia i mnoge druge.  

Atos

Uranopolis

U podnožju planine Atos, nalazi se pravi dragulj Halkidikja Uranopolis.-Nebeski , ili kako ga neki nazivaju –Rajski grad, potpuno s pravom nosi svoje titule. Ime je dobio po gradu Ouranopoulisu, drevnom gradu koji je osnovao Aleksarhos, Kasandrosov brat, na mestu gde je bio drevni grad Sani. More je ovde nebeski plavo, a blizina Svete gore daje mestu poseban pečat.Mestom dominira , kao simbol grada, vizantijski toranj Prosforio, impozantno zdanje iz XIV veka, danas jedinstveni muzej hrišćanskih antikviteta. Mesto je zapravo najpoznatije po tome što predstavlja polaznu luku brodićima ka Svetoj gori, naime odatle svakodnevno isplovljavaju brodići do grada Dafni, glavnog pristaništa Svete Gore, i do manastira na severozapadnoj starni Atosa. Medjutim  ima i turista koji baš ovde žele da provedu svoj odmor. Možemo reći da je Uranopolis granica izmedju urbanog i modernog možda i raskalašnog s jedne strane i asketske duhovnosti Svete Gore s druge strane. Oaza mira, spoj prirodnog...
  • Aranžmani
  • Hoteli
  • Sportski događaji
  • Muzički događaji
  • Avio karte
Posvećeni smo tome da našim putnicima obezbedimo najpovoljnije cene vila i apartmana, kao i bogatu ponudu za savršeno leto. Na našem sajtu možete pretražiti atraktivne i kvalitetne aranžmane za Grčku, Bugarsku i Tursku i odaberete letovanje po Vašoj meri.
Naša jedinstvena baza sadrži više od 10 000 hotela u svim oblastima Grčke. Različite cene i pogodnosti mogu zadovoljiti potrebe svakog našeg putnika. Pretražite i rezervišite Vaše mesto još danas.

Starost dece

U Srbiji i regionu smo trenutno najpouzdaniji preprodavci ulaznica za različite sportske događaje širom sveta. Za Vas možemo napraviti specijalni aranžman koji obuhvata prevoz, smeštaj i ulaznicu. Ne čekajte, već danas rezervišite Vašu kartu za Ligu šampiona, Ligu Evrope, ATP turnire, Premier ligu, Moto GP, Formulu 1, UFC...
Želite na koncert omiljenog benda? Nikakav problem. Kod nas možete pretražiti i kupiti karte za muzičke događaje i atraktivne festivale širom sveta. Nudimo Vam i specijalne pakete koji osim ulaznice uključuju prevoz i smeštaj po veoma povoljnim cenama.
Najbolji i najbrži način da rezervišete svoj let jeste putem našeg sajta. Pretražite između više hiljada letova i aviokompanija i rezervišite online Vaše naredno putovanje po najbojim cenama na tržištu.