fbpx
Vikend ture, Bosna i Hercegovina

Evropski gradovi

Bosna i Hercegovina

Pozivamo vas da se, zajedno sa nama, upoznate sa istorijom, kulturom i skrivenim blagom Bosne i Hercegovine. Otkrijte nove poglede na prošlost dok šetate Baščaršijom i uživajte u prirodnim lepotama ove balkanske države.

Bosna i Hercegovina je možda i najintrigantnija zemlja Balkana u kojoj se prepliću istok i zapad. Rođena je pod okriljem otomanske i austro ugarske istorije, a filtrirana kroz jugoslovenske tragove. Mnogi ovu zemlju i dalje pamte kroz nemili događaj s početka 20.veka, kada se u samom centru glavnog grada Sarajeva desio možda i najpoznatiji atentat koji je označio početak Prvog svetskog rata. Ipak, današnji turisti ovu zemlju doživljavaju kroz srdačnost njenih domaćina, predivne planine, brojne srednjevekovne ruševine, neobične reke, impresivne vodopade i pećine. Sve u ovoj zemlji je neobično – od zapanjujuće reke Une, do snežnih vrhova Dinarskih planina – lepota prirode je izuzetno bogata. Sama arhitektura u zemlji je stvarana pod uticajima mnogobrojnih stilova, kao što su rimski, vizantijski, slovenski i osmanski. Spoj tradicije i modernosti, ali i savršena harmonija sa prirodom su ono što oslikava pejzaž BiH.

Bosna i Hercegovina je dugo ime za zemlju koja se prostire na nešto više od 50.000 km2. Bosna pokriva severni i središnji deo zemlje, čije ime verovatno potiče od reči ‘bosana‘, stare indo-evropske reči koja znači voda. Južni deo antičkog Huma, kojim je vladao Herceg Stjepan (knez Stjepan), kasnije je proglašen Hercegovinom, nakon osvajanja Osmanskog carstva.

Pozivamo Vas da zajedno sa nama upoznate istoriju, kulturu i skrivena blaga ove zemlje, kao i da uživate u sjajnim specijalitetima zbog kojih ćete se rado iznova vraćati.

Između ostalog, naša ponuda za Bosnu i Hercegovinu obuhvata:

Sarajevo – glavni grad Bosne i Hercegovine koji je dobio prilično zloglasni epitet u istoriji 20.veka. Varnica koja je pokrenula događaje koji su doveli do Prvog svetskog rata bio je jedan od najpoznatijih atentata u istoriji Evrope. Ovaj događaj se desio u samom centru grada, na daleko poznatom Latinskom mostu. I pored burne istorije, turisti sve češće nalaze zadivljeni pred veličanstvenom lepotom prirode koje prekriva skoro čitavo Sarajevo. Uprkos događajima iz prošlosti, ovaj grad je i dalje mesto etničke, verske i jezičke raznolikosti – zbog čega se i cela zemlja smatra izuzetno zanimljivom za turiste.

Visoko – smešten je u središnjem delu BiH, na samom ušću reke Fojnice u Bosnu. Ovaj gradić datira još iz 12.veka kada se u njemu nalazila kraljevska rezidencija. To je mesto na kome su krunisani kraljevi, mesto u kome i dalje stoje srednjevekovne zadužbine, ali i mesto koje je možda i najpoznatije po svojim piramidama. Turističkoj ponudi grada Visoko značajno je doprinelo bogatstvo arhitekture, a posebno se ističu Franjevački samostan sa gimnazijom i kapelom, Tabhanska i Bijela džamija, kao i pravoslavna crkva Sv. Prokopije.

Sarajevo sa posetom Mostaru - AquaTravel.rs

Sarajevo jednodnevni izlet

Bosanske piramide - Jednodnevni izlet - AquaTravel.rs

Jednodnevni izlet Bosanske piramide