fbpx
UEFA Liga konferencija

Sportski Događaji/Fudbal

Liga konferencija

Ove sezone ćemo uživati u utakmicama treće  Lige konferencija. Liga ima osam grupa od po četiri tima. Pobednici grupa idu direktno u top 16, dok drugo i trećeplasirani igraju plejof. Kvalifikacije su odigrane preko leta, a sredinom septembra zvanično počinje.

Novoosnovana evropska liga treći je evropski kontinentalni fudbal, iza  Lige šampiona i Lige Evrope. Liga je osnovana sa ciljem da se napravi takmičenje za timove iz svih 55 saveza članica UEFA-e, uglavnom iz niže rangiranih liga. Među timovima koji učestvuju na takmičenju su i klubovi nosioci pehara u svojim zemljama.

Liga će biti naročito interesantna navijačima jer u njoj učestvuju i timovi iz prvih 5 evropskih liga. Između ostalih, u ovogodišnjoj ligi nastupiće Bundesligaški Union Berlin, Tottenham Hotspur iz Premier lige i AS Roma iz italijanske Serie A. Te bolje rangirane lige, poput engleske Premier lige,  dodeljuju pobednika EFL kupa takmičenju. Osim ako se nisu kvalifikovali za nastup u drugim evropskim takmičenjima.

Pored klubova nosilaca pehara u svojim zemljama, učestvovaće i timovi koji su eliminisani iz druge dve evropske lige. Kao i u Ligi šampiona i Ligi Evrope, klubovima koji učestvuju u  Ligi konferencije biće dodeljene pozamašne sume bonusa. Svi klubovi koji igraju u grupnoj fazi će dobiti osnovnu sumu od skoro 3 miliona evra, s povećanjem novca na osnovu broja odigranih utakmica i rezultata. Postoji i fond novca koji treba podeliti na osnovu tržišta TV prava.

 

KUPITE KARTE ZA LIGU KONFERENCIJE 2023. GODINE!