fbpx
10 saveta kako da putujete sami na odmor - Blog - AquaTravel.rs

10 sjajnih saveta ako putujete sami na odmor

Već duže vremena planirate da sami otputujete na odmor, u mesto po vašoj želi i bez previše kompromisa i dogovaranja? Zašto da ne! Sve je više ljudi na svetu koji žele da se sami otisnu u neku avanturu i provedu kvalitetno vreme sami sa sobom. Sa tog putovanja ćete svakako doći odmorniji, puni utisaka i fotografija koje ćete moći da podelite sa porodicom i prijateljima. Ako se odlučite da ovo leto otputujete sami, evo nekoliko saveta:

1. Pažljivo birajte smeštaj!

U situaciji kada putujete sami na odmor, vrlo je važno da rezervaciju smeštaja i prevoza prepustite turističkim agencijama i profesionalcima. Na taj način ćete biti sigurni da ste odabrali kvalitetan i siguran smeštaj. U agenciji se možete raspitati o detaljima kao što su udaljenost od plaže, da li soba ima pogled ka moru kao i o svim drugim opcijama koje želite na svom odmoru.

More je najbolje mesto da sami provedete odmor.

2. Detaljno isplanirajte odmor

Proučite mesto u kome letujete – gde se nalaze najlepše plaže, kafići, restorani, suvenirnice. Na taj način ćete moći opušteno da uživate u svim aspektima odmora, bez stresa i gubljenja vremena gledajući mapu. Osim toga mogu vam koristiti i razne aplikacije za putovanja kao što su MeetUp aplikacija ili Flush koja će vam pronaći javni toalet u svakom gradu ili letovalištu u kome boravite.

3. Pakujte se pametno

Kada već putujete sami, važno je da možete da izađete na kraj sa koferima koje ponesete. Razmislite šta vam je zaista potrebno i šta čete koristiti tokom odmora. Preteški i prenatrpani koferi će vam samo stvarati dodatnu nervozu (a ne zaboravite da u povratku treba imati mesta i za poklone).

10 saveta ako putujete sami - Blog - AquaTravel.rs

4. Vodite računa o vrednim stvarima

Uvek je dobro imati neko tajno mesto na kome možete staviti novac, pasoš i ostale vrednosti. Imajte na umu da ćete biti sami na plaži i da nije baš pametno da sve vrednosti nosite sa sobom. Većina hotela i vila vam može ponuditi sef uz malu doplatu. Više o tome se možete raspitati kod vašeg turističkog agenta.

5. Osigurajte se

Putno osiguranje je vrlo važno, bilo da putujete sami ili sa nekim. Uz polisu možete biti sigurni da ste uradili sve da sebi obezbedite spokojan odmor. Osiguranje možete takođe uzeti kod vašeg turističkog agenta.

Putno osiguranje formular - Blog - AquaTravel.rs

6. Šetajte ili koristite javni prevoz

Ako ste jedna od onih osoba koje žele da u potpunosti urone u lokalnu kulturu mesta u kome borave, najbolje je da mesto obiđete peške ili gradskim prevozom. Zapravo najbolje je da kombinujete ove dve varijante kako biste ste u potpunosti upoznali dinamiku svakodnevnog života tog grada ili mesta.

10 saveta ako putujete sami - Blog - AquaTravel.rs

7. Ponesite osmeh i dobro raspoloženje

Ostavite stres i nervozu kod kuće. Ovo je jedinstvena prilika da iz odmora izvučete najbolje što možete. Ostavite sebi prostora da uživate i opustite se uz talase more i sunce. Svakako ćete se vratiti punih baterija i bogati lepim uspomenama.

8. Budite proaktivni

Ako niste sigurni u sebe, zatražite pomoć. Stojeći pogubljeni na sred gradskog trga, nećete doći tamo gde želite i možda će vas primetiti pogrešni ljudi. Iako vam možda u trenutku deluje čudno da prilazite nepoznatima i tražite informacije, ipak je to bolja varijanta. Zato samo napred, nasmešite se i tražite pomoć. To je jedan od osnovnih saveta kako ostati bezbedan dok putujete solo.

Sami na odmor

9. Naučite nekoliko reči na lokalnom jeziku

Uložite malo napora pre putovanja i naučite neke osnovne reči na lokalnom jeziku kao što su “Dobar dan”, “Hvala”, “Koliko košta”, itd. Lokalci će uvek više ceniti turiste koji nastoje da komuniciraju na njihovom jeziku, pa makar zvučali sami sebi smešni. Sa druge strane, prepoznavanje određenih izraza će vam značajno pomoći da se snađete u nepoznatoj okolini ili makar da sebi obezbedite hranu i kafu. Iako se u većini zemalja na svetu koristi engleski jezik, postoje države u kojima stanovništvo vrlo slabo priča engleski tako da vam neće biti od velike koristi.

10. Ako planirate noćni izlazak, obratite pažnju na sigurnost

Planirajte svoj transport od smeštaja do restorana, kluba ili bara. Raspitajte se o uslugama taksija ili car go opcije koja će vam omogućiti da se bezbedno vratite u smeštaj. Izbegavajte da idete na neproverena mesta, već se konsultujte sa turističkim vodičima, agentima ili se raspitajte kod lokalaca. Još jedan od dobrih saveta jeste da ostavite poruku u hotelu sa lokacijom na koju idete. Vrednosti ostavite u smeštaju, sa sobom ponesite samo novac koji ste planirali da potrošite to veče.