fbpx
Grčki brendovi

Top 5 grčkih brendova

Grčka  svojim posetiocima, osim savršenog mora, prelepih plaža, sunca i  prekrasnih ostrva, nudi još mnogo toga – nezaboravne doživljaje za sva čula. Puno je grčkih tradicionalnih, lokalnih proizvoda i nacionalnih specijaliteta koje turisti prosto obožavaju. Ovde smo izdvojili top 5 grčkih brendova – i to onih najboljih sudeći po našem iskustvu.

1. Ouzo

Ouzo na stolu

Ouzo je aperitiv, koji se tradicionalno pije u Grčkoj. Ima ukus anisa koji je veoma karakterističan i lako ga možete prepoznati. Smatra se da je Ouzo nastao u manastiru sa Atosa gde su monasi spravljali još u XIV veku tzv Tsipouro (Τσίπουρο), odnosno grčku rakiju. Dodatkom anisa nastao je današnji Ouzo. Inače Ouzo se pravi od destilizovanog grožđa i zaštitni je brend Grčke. Proivodi se u različitim delovima Grčke ali smatra se da je najbolji onaj sa ostrva Lezbos. Iako ima sladunjav ukus, nemojte da vas to zavara jer je prilično jak. Zbog toga se uglavnom služi uz hranu, mezetluke, ribu  i druge mediteranske specijalitete, obavezno dobro rashlađen.

Ouzo je, možemo reći, svojevrstan suvenir jer ga mnogi turisti upravo kupuju kao poklon. Postoje i manja poklon pakovanja i kombinacija Ouzo-a sa drugim suvenirima. Ouzo je naša preporuka, u svakom slučaju, tako da ukoliko ga još uvek niste probali, učinite to, sigurni smo da će vam ostaviti utisak.

2. Masline i maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Posle Španije i Italije, Grčka je treći svetski proizvođač maslina i maslinovog ulja visokog kvaliteta. Zbog toga i ne čudi što su grčke obradive površine preplavljene upravo ovim božanskim proizvodom. Postoji više od 60 vrsti maslina koje se proizvode u Grčkoj, a njihov ukus i kvalitet je nenadmašan. Poseban grčki specijalitet su sušene masline. Takođe prodaju se i punjene raznim aromatičnim biljem, belim lukom, bademima, paprikom i sl. Neizostavan su deo svake grčke trpeze i nadaleko poznate grčke salate. Najpopularnije vrste su –Kalamata, Amfisa i Koroneiki.

Maslinovo ulje je takođe proizvod koji je ovde veoma zastupljen. Čuveno je maslinovo ulje sa Tasosa. U mestašcu Panagija je jedna od manjih fabrika gde turisti često dolaze u obilazak i gde se mogu upoznati sa samim procesom proizvodnje a i snabdeti se kako sušenim maslinama i maslinovim uljem tako i drugim proizvodima koji se od njih spravljaju poput visoko kvalitetnih sapuna.

3.Feta sir

Horiatiki salata sa feta sirom

Još jedan nezaobilazan grčki  proizvod svakako je fenomenalan feta sir. Iako su mnogi, pa i mi pokušali da naprave nešto slično, grčka feta je ipak posebnog i nenadmašnog ukusa. Feta sir je počeo da se proizvodi u Grčkoj pre više hiljada godina. Pravi se u kombinaciji ovčijeg i kozjeg mleka. Pri proizvodnji čuva se u salamuri, kažu minimum 3 meseca. Nakon vađenja iz salamure ostaje čvrst i kompaktan sir koji se obično prodaje u kockama. Sir, koji je zaista vrhunskog kvaliteta, služi se u svim mogućim kombinacijama kada je grčka tradicionalna kuhinja u pitanju. Bilo da je reč o grčkoj salati, samo jednostavnom mezeu od fete, maslinovog uja i biljnih začina ili za one zahtevnije pohovana feta ili feta u medu, ovaj sir nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

4.Med

Med

Med se u Grčkoj pravi od davnina , smatra se još iz doba Aristotela koji je verovao da-med produžava život . Grci  su ga oduvek smatrali hranom Bogova , kako zbog njegovog posebnog ukusa tako i zbog njegove lekovitoti. Zato i ne iznenadjuje što se danas u Grčkoj nalazi najveći broj košnica po hektaru zemlje , u čitavom svetu  i što se godišnje proizvede i više od 15000 tona meda. Najviše ima borovog i jelinog meda ali i specifičnih vrsta od npr. kestena, cveta narandže, lavande, divljeg origana. Grčki med se ističe po svojoj lekovitosti i hranljivosti upravo zbog toga što je u njemu sadržan veliki broj biljaka.

Medju najpoznatijima je med sa Tasosa. Posebna vrsta koja se ovde proizvodi je med od majčine dušice. Inače je najzastupljeniji borov med. Takodje veoma je poznata i fabrika meda u Nikitiju na Sitoniji koja je najveća fabrika meda u Evropi.

5.Vino

Meze i vino na stolu

Grci su veliki  ljubitelji vina, što ima svoje utemeljenje još  u davnoj istoriji. Smatra se da se vino u Grčkoj proizvodilo još pre 6500 godina. Još od Dionisa, grčkog Boga vina ,vino je imalo veliki značaj u svim , kako verskim tako i drugim običajima i svetkovinama  i pridavao mu se veliki značaj. Uzgajanje groždja u Grčkoj ima veoma dugu tradiciju. Različite kvalitetne sorte groždja kao i povoljna mediteranska klima uticali su da se Grčka istakne i u ovoj oblasti.

Neka od najpopularnijih belih grčkih vina su :

Assyrtiko –belo vino sa Santorinija specifične note idelano posluženo uz sveže salate, gambore ili fetu prlivenu maslinovim uljem.
– Moschofilero (Μοχοφίλερο) izuzetno aromatično i prijatno vino .
– Samos Σάμος-naipoznaije desertno vino koje nam stiže upravo sa ostrva Samos.
– Malagousia– (Μαλαγουζιά) vino specifične citrusne note odlično se slaže uz piletinu, paste i ribu.
– Retsina Malamatina (Μαλαματίνα) – vrhunsko belo vino još jedno je u nizu kvalitetnih vina koje grčka s ponosom može ponuditi.

Kada je reč o crnim vinima ističu se:

Xinomavro (Ξινόμαυρο) kiselo crno vino,
Agiorgitiko (Αγιωργίτικο)  vino Svetog Đorđa,
Mavrodaphne (Μαυροδάφνη) takodje sorta sa Pelponeza i jonskih ostrva.

U Porto Carrasu je jedna od vodećih grčkih vinarija gde se posetioci mogu, osim degustacije, upoznati i sa samim procesom proizvodnje.

Vama svakako preporučujemo da probate neko od ovih vina kao i ostale grčke proizvode i da nam pošaljete vaše utiske i da li se slažete da su ovo top 5 grčkih brendova ili imate neki drugi favorit!

UPOZNAJTE GRČKU SA NAMA…