fbpx
Oznaka za taxi vozilo

Taksi u Grčkoj

Spakovali ste svoje kofere i puni elana, poztivnog adrenalina i sanjarenja o zemlji sunca, tirkiznog mora, rajskih uvala, prelepih plaža sa najfinijim sitnim peskom, ostrva i poluostrva, zemlji kulture, istorije i spomenika uputili ste se sa svojim najdražima u bajkovitu Grčku. Lep izbor, potvrđujem. Grčka i njene brojne destinacije, gradovi Solun, Atina, Patra i drugi, poznata letovališta u podnožju Olimpa, preko onih na Halkidikiju do fenomenalnih ostrva u Egejskom i Jonskom moru zadovoljiće najrazličitije potrebe svakog turiste i učiniti da Vaš san postane java. Ukoliko putujete avionom, biće neminovno da koristite metro, gradski prevoz ili najkomfornije usluge taksi vozila koje će vas odvesti na željenu destinaciju. Ukoliko vam iz bilo kog razloga zatreba taksi u Grčkoj, posle ovog teksta neće vam biti teško da se snadjete.

Taksi u Grčkoj u principu nije skup, naplaćuje se po pređenom kilometru i iznosi 0.35 eur. Start se naplaćuje 1.05 eur. Svaki taksista će vam uneti izneti prtljag iz auta. Predstavlja najkomforniji vid prevoza do letovališta te bi na pitanje , da li da koristite usluge taksi prevoza odgovorili potvrdno ali uz određene mere opreza.

Ne postoji veća neprijatnost od one koju Vam može prirediti usluga taksi prevoza, neprofesionalni vozač i prekomerna naplata vožnje na početku vašeg boravka u Grčkoj. Pročitajte informacije u nastavku i izbegnite neprijatnosti i obmane od strane taksi vozača i ne dozvolite da bilo šta pokvari vaš odmor iz snova.

Taxi u Grčkoj

Uobičajeni pokušaji obmane lokalnih taksista?

-nemogućnost da se uključi taksimetar u vozilu
-izbor najduže moguće rute do željene destinacije
-zahtev za plaćanje vožnje unapred
-uzimanje više novca prilikom naplate sa obrazloženjem da ste dali manje vešto krijući jednu od novčanica koju ste dali
-preporuka da promenite svoju rutu sa obrazloženjem da vam je izbor smeštaja katastrofalan i da vas odvezu na adresu u novi smeštaj sa kim imaju prethodni dogovor u vidu finansijskog bonusa

Ukoliko uočite bilo koji vid pokušaja obmane, ne započinjite vožnju, niti bilo kakvu saradnju sa određenim taksistom, potražite drugo taksi vozilo a ukoliko je vožnja u toku napustite vozilo i zapretite grčkom nacionalnom policijom.

Taxi u Grčkoj

Saveti za korišćenje usluga taksi prevoza ?

-Koristite usluge licenciranih taksi prevoznika koji uključuju taksimetar i voze po zvanično utvrđenom cenovniku
-Ukoliko ste na aerodromu , postoji stajalište licenciranih taksista sa jasno naznačenim tablama. To su licencirani taksisti za prevoz putnika sa aerodroma do određene destinacije. Informacije možete dobiti od službe na aerodromu. Vrlo je verovatno da će se ponašati u skladu sa zakonom i ispoštovati sve zakonske procedure, kako ne bi izgubili pomenutu licencu. Ukoliko putujete od aerodroma do centra grada imate prava na fiksnu cenu koja je zvanično utvrđena. Nije u skladu sa zakonom da vam taksista pored fiksne cene naplati uslugu prtljaga, putarina i engleski jezik sa kojim će komunicirati sa vama.
Ukoliko ste pak u nekim urbanim centrima, možete zaustaviti vozilo na ulici. Svi taksisti su žute boje, imaju svetleću tablu na krovu i taksimetar u vozilu. Možete se raspitati u lokalnim turist info biroima ili na recepciji hotela o proceni cene usluga prevoza.

-Informišite se putem google mapa ili druge aplikacije o vašoj ruti i tačnoj adresi ina koju želite otići
Tako ćete biti u mogućnosti da poznavanjem gradova i mesta putem tabli na putu budete sigurni da ne idete nekim zaobilaznim putem koji će na kraju rezultirati većim brojem pređenih kilometara i većom cenom za usluge taksi prevoza.

Taxi u Grčkoj

-Prilikom ulaska u taksi vozilo obratite pažnju na taksimetar. Proverite da li je taksimetar tek uključen po ulasku u vozilo ili je već radio unapred. Takođe proverite da li je podešen na tarifu 1 za dnevnu vožnju ili tarifu 2 ukoliko se vozite noću. Noćna tarifa je od ponoći do 5 ujutru.

-Platite vožnju u novčanicama od 5 i 1o eura
Izbrojte naglas prilikom brojanja novčanice i predajte vozaču gledajući ga u oči ceo iznos predatog novca kako biste izbegli mogućnost da vam prigovori da ste dali jednu ili dve novčanice manje. Ukoliko imate problema u komunikaciji na plaćanju zapretite grčkom nacionalnom policijom, neće rizikovati svoju licencu i dozvolu za rad.

U slučaju bilo kog problema možete pozvati grčku nacionalnu policiju na broj 1571 koji je aktivan 24 h za hitne slučajeve.

Malo predostrožnosti nije na odmet, zar ne? Srećan put do Grčke i ugodan boravak vam želimo!

PUTUJTE SA NAMA…