fbpx
Rent a car u Grčkoj po povoljnim cenama. Rezervište po niskim cenama.

Rent-a-car u Grčkoj – šta sve morate da znate

Ako planirate putovanje u Grčku a želite da se upustite u avanturu istraživanja ostrva ili okolnih mesta i plaža, rent-a-car vam pruža mnogo više slobode nego oslanjanje na javni prevoz. Iako je javni prevoz u Grčkoj uglavnom veoma efikasan i dobro organizovan, ako iznajmite automobil imaćete mogućnost da istražite mestašca i plaže koja inače ne biste išli da posetite. Kada ste automobilom ne morate čekati autobus na suncu i podređivati planove redu vožnje. Uz  rent-a-car imate slobodu da organizujete svoje vreme kako želite, da dodjete do plaža koje su nepristupačnije i ne postoji autobuski prevoz do njih, kao i da usput po želji menjate planove ako otkrijete nešto zanimljivo.

Nekoliko osnovnih pravila o iznajmljivanju automobila

Kao u većini Evropskih država, i u Grčkoj vozite sa desne strane puta. Većina pravila koja važe u vašoj državi, važe i u Grčkoj – recimo prema zakonu obavezni ste da vezujete pojas, nije dozvoljeno da pijete alkohol i vozite, itd. Takođe, potrebno je napomenuti da morate imati najmanje 21 godinu da biste iznajmili automobil u Grčkoj, ali ova granica varira od kompanije do kompanije. Pojedine rent-a-car kompanije zahtevaju da imate 23 godine kako bi vam iznajmile automobil. Maksimum godina za iznajmljivanje automobila jeste oko 70.  Mlađi od 25 godina u nekim rent-a-car agencijama obavezno moraju da plate premium osiguranje.

Rent a car u Grčkoj. Iznajmite autobmobile po najpovoljnijim cenama.

Takođe kako biste iznajmili auto, potrebno je da vam vozačka dozvola važi duže od godinu dana.
Građani Evropske unije mogu iznajmiti auto u Grčkoj uz vozačku dozvolu EU. Za gradjane Republike Srbije međunarodna vozačka dozvola nije potrebna iako je pojdine rent-a-car agencije traže. Najbolje bi bilo da konaktirate našu agenciju kako bi za vas proverili sve informacije za konkretnu destinaciju. Za gradjane Velike Britanije medjunarodna vozačka dozvola će biti obavezna od 2021.godine.
Ukoliko vas policija zaustavi morate uvek imati sa sobom vozačku dozvolu, dokumenta o iznajmljivanju automobila, pasoš…. U ovom slučaju kopije dokumenata nisu dovoljne.
Kada iznajmljujete automobil za istraživanje mesta ili okolnih gradova, razmislite da doplatite i uslugu GPS kako biste se lakše snalazili na putevima, ili ukoliko imate roming uslugu na svom telefonu, možete alternativno koristiti neku od aplikacija mapa koje mogu raditi i offline.

Rent a motor ili quad

Ukoliko više volite dvotočkaše preporučujemo vam da iznajmite skuter sa jačim motorom (80, 125 ili 200 cc) ili quad (vozilo na četiri točka).
Neke od agencija za iznajmljivanje traže da posedujete vozačku dozvolu A kategorije za skuter, dok je u nekima dovoljno da imate dozvolu B kategorije. Najbolje bi bilo da pre odlaska na letovanje proverite ovakve detalje.

Motori za iznajmljivanje u Grčkoj po povoljnim cenama
Ukoliko želite da prodjete jeftinije izajmite motor ili quad

 

Još nekoliko saveta za kraj

Rent a car u Grčkoj - Povoljno letovanje - Aquatravel.rs

– Proverite koliko goriva imate u rezervoaru pošto ćete morati da vratite istu količinu koju ste dobili

– Tokom vikenda većina benzijskih stanica radi od 07-20h

– Postoje delovi auto puta gde treba da pređete i više od 100 kilometara kako biste sipali gorivo

– Parking u grčkim gradovima – pronađite besplatne parkinge ili pročitajte uslove za parkiranje na određenim mestima

– Ako želite da odete van Grčke sa iznajmljenim autom, proverite sa agencijom da li postoji takva mogućnost

– Putovanje između kopna i ostrva – većina agencija dozvoljava da vozite automobil do obližnjih ostrva. Pojedine agencije na ostrvima, doduše ne dozvoljavaju da automobil odvezete na drugo ostrvo ili kopno.

 

POGLEDAJTE PONUDU ZA LETO 2023.