fbpx

Putovanje sa kućnim ljubimcem

Putovanje sa kućnim ljubimcem se često čini kao nemoguća misija! Ukoliko želite da uživanje u inostranstvu podelite sa svojim ljubimcem, neophodno je da imate odgovarajuća dokumenta za njega. Evo par informacija i korisnih saveta koji će Vam pomoći da svog omiljenog člana porodice legalno prevedete preko granice.

Šta je ono što prvo treba da znamo?

Najpre morate znati da nije moguće prevesti svog ljubimca na bilo kom graničnom prelazu, već samo na onim gde postoji veterinarska inspekcija. Spisak pomenutih graničnih prelaza možete naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede – uprava za veterinu.

Bez obzira na to koju životinju imate, potrebno je da posedujete uverenje (sertifikat) kojim se potvrđuje da su ispunjeni uslovi za njegovo nekomrecijalno kretanje. Pod time se podrazumeva  unošenje, tranzit, iznošenje i ponovno unošenje na područje Srbije do 5 kućnih ljubimaca koje ne prenosite kako biste ih prodali ili poklonili nekome.

Svaka životinja mora imati lekarsko uverenje kojim se potvrđuje zdravstveni status zemlje, zdravstveno stanje kućnih ljubimaca i ostali veterinarski i sanitarni uslovi koje je neophodno ispuniti da biste ljubimca izveli iz zemlje.Putovanje sa kućnim ljubimcima

Pasoš za životinje – šta je to ?

Neke životinje poput pasa ili mačaka mogu imati i pasoš koji sadrži podatke o vlasniku, ime životinje, njen datum rođenja, njenu rasu, pol, mikročip, vakcinacije, dijagnostička ispitivanja i ostale podatke, a možete ga izvaditi u veterinarskoj stanici ili ambulanti. Životinje poput hrčka ili papagaja nemaju pasoše, ali im je za prelazak granice potreban veterinarski sertifikat.

Prilikom unosa/iznosa kućnih ljubimaca carinik vrši uvid u podnetu dokumentaciju, a ukoliko je reč o psima, mačkama, krznašicama i zaštićenim vrstama divljih životinja, obavlja i očitavanje njihovih mikročipova ili bešavnih nožnih prstenova (u slučaju ptica). Ukoliko imate divlju životinju, pored već navedene dokumentacije (veterinarski sertifikat ili pasoš) biće neophodna i posebna dozvola koju izdaje Ministarstvo zaštite životne sredine.

Putovanje sa kućnim ljubimcem dodatno otežava ukolikoljubimac ne ispunjava neki od kriterijuma. U toms lučaju može biti vraćen u zemlju iz koje dolazi ili stavljen u karantin, pri čemu vlasnik snosi sve troškove.

Ako se desi da izgubite dokumenta, zamenu može izdati samo isti organ koji je prvi put izdao, uz napomenu da je to kopija verodostojna originalu.

 

Dobra vest je da ljubimca preko granice može prevesti vlasnik ili lice kome je vlasnik dao ovlašćenje, tj. možete tu odgovornost prepustiti i rođaku, drugarici ili bilo kojoj osobi u koju imate poverenja.

Ukoliko ispoštujete sve navedene procedure, verujemo da neće biti problema i da će i vaš ljubimac uživati u lepotama destinacije na koju ste se uputili.

 

POGLEDAJTE NAŠU PONUDU ZA LETO 2023.