fbpx
Prvi put sa bebom na more

Prvi put sa bebom na more

Beba je stigla i donela puno novina u vaš život. Puno sreće, radosti, smeha ali i strepnje, brige i obaveza. Već u prvih par meseci uviđate da se vaš život u potpunosti promenio i sve ste podredili vašoj bebici. U letnjem periodu zasigurno ćete razmišljati o odlasku sa bebom na more i o tome kako to  sve sprovesti i organizovati. S obzirom na to da vas čeka nimalo lak posao, rešili smo da vam malo pomognemo i ukažemo na šta biste trebali obratiti posebnu pažnju, kao i dati vam par saveta.

Sa bebom na more da ili ne?

Na prvom mestu, postavlja se pitanje da li je beba isuviše mala za put. Obično bebice ne podnose teško put jer one svakako veći deo prespavaju. Ipak ne preporučuje se da beba bude mlađa od 3 meseca jer obično do tog perioda još uvek ne može samostalno držati glavicu što bi dodatno otežavalo prevoz i vama i njoj. Osim toga beba u tih prvih par meseci ima priliku da malo ojača i postane otpornija  Već ste je navikli na određenu rutinu hranjenja, spavanja, šetnje tako da sve to možete iskoristiti kako biste joj olakšali promenu. Osim toga i vi sami ste se do tog vremena već izveštili oko osnovnih stvari i stekli neko iskustvo pa će i vama biti lakše.

Letovanje povoljne cene!

Čime  putovati?

Važno je i za koji vid prevoza ćete se odlučiti. Avionom je uvek najlakše i najkomfornije ali  nisu sve destinacije direktno povezane, a i svakako predstavlja skuplji vid prevoza. Putovanje autobusom ne mora biti problem. Obično se putuje tokom noći tako da beba veći deo prespava. Bebu možete udobno smestiti u sedištu za vožnju. Autobusi uvek prave i po nekoliko pauza, a tu su i vodiči koji vam mogu pomoći i izaći u susret ako vam je nešto potrebno. Putovanje kolima je verovatno najzgodnije kada ste sa bebom jer možete sami odlučiti u koje vreme ćete krenuti i uskladiti sve sa navikama vaše bebe. Možete praviti više pauza, pa i podeliti putovanje sa usputnim noćenjem, kako biste olakšali. Do nekih destinacija je zgodno i putovanje vozom. U tom slučaju najlakše će vam biti ukoliko se odlučite za spavaća kola. Kada je reč o prtljagu, on će sada svakako biti mnogo veći jer bebina oprema, garderoba, pelene, kozmetika, kolica i još što šta zauzimaju dosta mesta, tako da i o tome treba voditi računa.

Prvi put sa bebom na more

 

Kako odabrati pravu destinaciju?

Za letovanje sa bebom bitno je da destinacija u koju se uputite bude prilagođena odmoru sa decom. To na prvom mestu podrazumeva da ne bude daleko. Obično se odlučujemo na zemlje u okruženju, jer to svakako olakšava put.

U odabranom mestu neophodno je da smeštaj ne bude daleko od plaže, jer kada krenete sa svim rekvizitima za plažu to će vam biti veoma značajno.Osim toga sa bebom je važno da ste u blizini kako bi vam i ono što niste poneli  na plažu bilo na dohvat ruke, a i ukoliko bebica želi da odspava za tren oka ste u svojoj sobi.

Najbolje je da plaža bude kombinacija peska i sitnog  šljunka ili peščana. Prioritet je da more bude čisto i toplo, najbolje sa postepenim plićakom. Bilo bi lepo i da na plaži ne bude velika gužva. Lepo je da plaža ima prirodan hlad, ali ukoliko nema obavezno je da na plaži budu obezbeđeni suncobrani ili da se sami postarate o tome.

Važno je da u blizini smeštaja ima i prodavnica, pekarica i drugih radnji za snabdevanje. Bitno  je da u samom mestu postoji apoteka i makar lokalna ambulanta. S tim u vezi obavezno je da pre polaska  obezbedite zdravstveno osiguranje, kako biste imali dodatnu sigurnost na putovanju.

Šta sve spakovati?

Već smo pomenuli da je pakovanje ozbiljan posao, kada vodite bebu na put. Morate poneti dovoljno bodića, odelca, majičica kako ne biste došli u situaciju da vam istih ponestane. Pelene i prateću kozmetiku, kremice, puder, kupkice i ostalo, najbolje je da ponesete, kako biste koristili iste one na koje je beba već navikla. Mini apoteka je takođe obavezna. Ponesite vitamine koje beba inače koristi, antipiretike za snižavanje eventualne temperture, antihistaminike za neželjene alergije, probiotike za bebe, evntualno ako vam je pedijatar nešto već prepisao kao redovnu terapiju, a možete se i posavetovati sa pedijatrom da vam on preporuči šta preventivno još da ponesete. Krema za sunčanje sa faktorom 50 je neophodna za bebice jer je njihova koža veoma nežna i osetljiva. Već  smo pomenuli da su suncobrani neophodni ali svakako beba treba da ima svoj šeširić ili kačketić koji će je štiti i u toku šetnje. Naravno ne zaboravite i omiljene bebine igračkice, glodalice, cuclu ukoliko koristi, medu ili već ono što joj je omiljeno…

 

Beba na plaži

Prvi put sa bebom na more

Kada ste već došli na plažu, obezbedite najpre prostor oko sebe da malo starije bebe ne bi dohvatile neke neželjene predmete u okolini. Pomenuli smo već da ukoliko na plaži nema prirodnog hlada, obavezno iznajmite ili ponesete svoj suncobran. Beba svakako na plaži ne sme boraviti posle 10h i pre 17h, u periodu kada je zračenje sunca najjače. Krema sa zaštitnim faktorom 50 je obavezna i treba je nanostiti više puta u toku dana. Ukoliko se beba kupa u moru, obavezno je istušrati je čistom vodom i ponovo joj naneti kremu. Beba ne treba da bude dugo u vodi, bolje je nekoliko puta po npr. 10-ak minuta. Ukoliko je hranite na plaži preporučjemo da to budu već gotove kašice kako biste izbegli da se zbog temperature hrana pokvari. Ukoliko je beba samo na mleku, ne zaboravite na mlečnu formulu na koju je navikla. Ponesite svakako dovoljno vode, jer će bebi to najviše biti potrebno.

5 Najboljih destinacija  u Grčkoj za bebe

Mi vam kao idealnu destinaciju za odmor sa bebom preporučujemo Grčku  Grčka ima toplo čisto more, nije daleko i ima dosta plaža koje upravo ispunjavaju preduslove koje smo vam i naveli. Ovde vas upućujemo na neke od njih:

1. Vrachos beach

Plaža u mestu Vrahos

Ukoliko se sa mališanima uputite u Jonsku regiju, a želite miran odmor, prelepu plažu na kojoj nema gužve, Vrachos je idealno mesto za vas. Plaža duga preko 3 km prekrivena mekim zlatnim peskom i čisto tirkizno more stavljaju Vrachos u sam vrh najboljih destinacija za letovanje sa decom. Objekti za smeštaj su uglavnom u neposrednoj blizini plaže. Mesto je dobro snabdeveno, a i nalazi se nedaleko od Parge i Preveze. Na plaži imate više beach barova u kojima uz piće možete obezbediti i suncobrane i ležaljke ali nema gužve tako da se u potpunosti možete prepustiti čarima ovog Jonskog bisera.

.

2. Nei Pori

Nei Pori

Olimpska regija je takodje već dobro poznata medju srpskim turistima.Kada je reč o najmladjima, po našem mišljenju u Olimpskoj regiji je  jedno od idealnih – mestašce Nei Pori. Nedaleko od Soluna, sa širokom peščanom plažom i toplim morem Nei Pori vam obezbeđuje sve što vam je potrebno za odmor sa mališanima. Ovde nema preterane gužve i iako nema prirodnog hlada, svuda možete iznajmiti suncobrane i ležaljke. Klima je prijatna, smeštaj nedaleko od obale a mesto dobro snabdeveno, pravo mesto za miran porodičan odmor..

 

3. Olympic beach

Olympic beach

Kada već pominjemo Pierijsku oblast moramo spomenuti i Olymic beach, kao jednu od savršenih destinacija za letovanje sa bebom. Ovo mestašce poseduje sve preduslove za idealan porodičan odmor. Svi objekti su u blizini plaže. Plaža je široka i peščana, dobro organizovana. More je toplo , sa postepenim plićakom. Na plaži, brojni barovi obezbedjuju ležaljke i suncobrane i prijatnu atmosferu. Olympic beach je dobro snabdeven, ima dosta prodavnica , pekare,  restorane, kafiće i barove, parkić za decu i ovde ćete naći sve što vam je potrebno. Mestašce je mirno i veoma lepo. Na samo 2,5 km je famozna Paralija. Do Paralije možete prošetati i dugim šetalištem uz plažu , koje povezuje ova dva mesta. Olympic je svakako mesto koje garantuje idealan odmor za celu porodicu.

4. Tasos

Giola , ostrvo Tasos

Tasos predstavlja  ostrvo  idealno za porodičan odmor. Iako sama ideja odlaska na ostrvo sa bebom nekima ne zvuči baš primamljivo, Tasos bi vas svakako razuverio. Ostrvo je blizu, i za svega  30-ak minuta vožnje trajektom pred vama se otvara magična zelena oaza. Ostrvo poznato i kao – Zeleni dijamant Egeja  i –Šuma koja pliva, kao što i sami nazivi kazuju ima bujnu vegetaciju, dosta prirodnog hlada a opojni mirisi mediteranskog bilja svuda vas okružuju. Plaže su većinom peščane, sa postepenim prelaskom u dubinu. More je bistro i kristalno čisto. Celo ostrvo u obimu ima oko 90 km, tako su vam, bez obzira u kom mestu uzmete smeštaj, sve plaže lako dostupne. Za mališane su najlepše plaža u Potosu,  poznata Golden beach kao i tzv. Rajska plaža. Sve tri su peščane, sa dugim plićakom i čistom i bistrom vodom i zato preporučujemo da sa bebom na more odete baš ovde!

5. Stavros

Plaža u mestu Stavros

Jedna od destinacija koju svakako moramo pomenuti kada je u pitanju letovanje sa bebom ili manjom decom svakako je mesto Stavros. Nedaleko od Soluna, smešten u zalivu Strimonikos ,sa više lepih plaža i  dosta zelenila, Stavros je već godinama omiljena destinacija medju našim turistima. Za odmor sa decom najbolja je plaža desno od mola, koja se nalazi u prekrasnom parku Platana.

Prirodan hlad i miris platana u kombinaciji sa toplim morem omogućiće vam da veći deo dana sa mališanima možete provesti na plaži bez obzira na jako sunce i vrućine. U parku postoje ljuljaške, klackalice, tobogani i klupice tako da se mališani mogu igrati u hladu. U večernjim časovima luna park smešten u centru mesta biće vaša nezaobilazna stanica. Tu je još dosta manjih parkića i šetalište. Mesto je dobro snabdeveno sa  nekoliko većih i više manjih marketa.Ima dosta restorana i taverni tako da možete uživati i u aromama grčke kuhinje.

Pored svega toga  Stavros, zbog svog geografskog položaja, i ruže vetrova predstavlja i vazdušnu banju, prijatne klime tako da je svakako naša preporuka za vaš odmor sa decom.

POGLEDAJTE NAŠE PONUDE ZA LETO 2023.