fbpx
Ostrvo Mikonos u Grčkoj panorama

Petros sa Mikonosa

Da li ste čuli za čuvenog Petrosa sa grčkog ostrva Mikonos? Pomalo iznenađuje činjenica da je ovo atraktivno ostrvo dom jednom veoma neobičnom stanovniku – pelikanu Petrosu koji je ovde proveo ceo svoj život. Od kada ga je, sredinom 50-ih godina, pronašao i spasio jedan ribar, ova simpatična ptica odlučila je da ostane na ostrvu i prilagodi se uslovima. Ne samo da je Petros bio simbol Mikonosa, već je postao prava maskota ostrva. Ribar koji ga je našao je brinuo o njemu celog života, pa mu je čak napravio kuću u kojoj bi pelikan provodio zimu i sklanjao se od visokih temperatura leti. Najčudnije u ovoj priči je to što pelikani ne potiču iz Egeja, s toga je i dalje misterija kako je Petros uopšte dospeo do Mikonosa.

Poznata Džeki O. (Jackie O.) je tokom svog života često dolazila na Mikonos, naročito kada se preudala za Onazisa koji je za nju kupio privatno ostrvo Skorpios. Tokom boravka na ostrvu, Džeki je, zadivljena Petrosom i njegovom pričom, želela da učestvuje u očuvanju tradicije ostrva pa je poklonila još jednog pelikana Irene, kako bi Petros imao prikladnog partnera. Stanovništvo na ostrvu je bilo veoma zahvalno na ovom poklonu, jer nakon Petrosove smrti nisu ostali bez pelikana.
Petros je ovim privukao i međunarodnu pažnju, pa je zoološki vrt u Hamburgu odlučio da ostrvu pokloni još jednu pticu – Petrosa II koji je u kratkom vremenu ostrvu doneo još veću popularnost. Zanimljivo je da je 90ih godina još jedan ranjeni pelikan prošao put do Mikonosa. Za lokalno stanovništvo ovo je bio dobar znak i potrudili su se da pticu održe u životu. Ovaj pelikan se takođe nastanio na ostrvu i dobio ime Nikolas.

Pelikan Petros na Mikonosu

Mikonos ima novog Petrosa

Originalni Petros pelikan je umro jednog decembra, nakon što je pao pod točkove automobila i procenjuje se da je u tom trenutku imao 33 godine. Stanovnici Mikonosa su bili toliko tužni da dugo godina nisu našli zamenu za Petrosa. Ipak, zahvaljujući mnogim donatorima tokom godina, Mikonos je dočekao još tri pelikana i jednom od njih je dato ime Petros u sećanje na prvog pelikana koji je ostavio neizbrisiv trag.
Danas na Mikonosu žive tri pelikana i često ih možete primetiti kao par ili kao grupu koja hoda obalom. Imajte na umu da su svesni da su poznati i očekuju tretmane slavnih od lokalnog stanovništva i posetilaca.

Dan u životu pelikana obično prođe ovako: ujutru odu do lokalnih taverni kako bi pojeli ribu, a zatim se šetkaju po kaldrmisanim ulicama Chore da bi pozirali za nekoliko fotografija dok se ne umore ili im ne dosadi. Petros i ostali Pelikani većinu dana provode.spavajući blizu čamaca u luci. Njihova omiljena mesta za druženje su:
Nikos Taverna (gde poziraju za vreme večere i potom prikupljaju poslastice sa svežom ribom iz kuhinje), Trg Paraportiani, Mala Venecija, vetrenjače na padini iznad Male Venecije i uz obalu grada.

Zanimljivosti iz života Petrosa:

Jednog jutra, pelikan je odlučio da poseti susedno ostrvo Tinos. Lokalno stanovništvo Tinosa je ovo smatralo dobrovoljnom migracijom i odlučili su da zadrže Petrosa. Ovo „navodno zatvaranje“ u Tinosu je bio prvi (i jedini) slučaj čuvanja ptice koji je dospeo čak do suda.
Vlasti su presudile u korist Mikonosa pa je Petros vraćen na ostrvo, a stanovnici su priredili zabavu uz muziku i javnu gozbu u čast njegovog povratka. Ovom slavlju su se pridužili sveštenici koji su organizovali zvonjavu zvona svih crkava u gradu.

Ostrvo Mikonos u Grčkoj

Sedamdesetih godina, Petros je posetio New York kako bi učestvovao u snimanju filma. Kad je iznenada nestao iz studija, otkriveno je da se šeta ulicama i da je napravio sopstvenu turneju po gradu. Kasnije su ga našli da spava između automobila. Kao i većina turista koji posećuju New York, izgledao je umorno i gladno od šetnje po ceo dan i bio je srećan kada su ga vratili u studio.
Petros je često stajao na obali i čekao ribare da se vrate sa ulovom. Da bi dobio ribu, morao je da se bori sa lokalnim mačkama lutalicama.
Svi pelikani koji su došli posle Petrosa na ostrvo imali su različite karakteristike ličnosti. Neki od njih su bili stidljivi i nisu želeli da se fotografišu sa turistima, neki su se ponašali kao prave holivudske dive. Jedan ili dva pelikana su čak optuženi da su ispoljavali sociopatske sklonosti.

Pelikan Petros na Mikonosu