fbpx
Hotelski smeštaj Lithoro

Letovanje/Grčka/Pieria

Litohoro – Plaka

Litohoro je malo planinsko mesto sa tradicionalnom grčkom atmosferom, smešten na 300 m nadmorske visine u podnožju planine Olimp, sa koje se pruža očaravajući pogled na letovališta i Egejsko more.

Nalazi se na oko 90 km od Soluna, 22 km od mesta Katerini i 420 km od Atine. U ovom mestu postoji redovna autobuska veza sa Katerini i lokalna železnica prema Larisi i Solunu. Takođe postoji i primorsko mesto Litohoro koje je karakteristično po svojoj peščanoj plaži. Plaža je od kopnenog mesta udaljena 5 km. U središtu sela je trg sa fontanom i malim rondom, Agios Nikolaos crkva sa zvonikom, iza koje je park sa spomenikom, letnja pozorišna scena i dečije igralište. U ovom gradiću kamenih uličica, brojnih kapelica, dominira makedonska arhitektura.

U mestu ima par kafića i restorana, ali i prodavnica sa sportskom i planinskom opremom. Žitelji Litohora se uglavnom bave poljoprivredom. Ono zbog čega je Litohoro popularna destinacija je planina Olimp. Odavde se tokom cele godine, skupljaju planinari iz celog sveta i kreću put Prionia odakle kreće uspon na vrhove planine Olimp. Zbog toga u celom mestu imate odličan izbor razne planinske opreme i rekvizita za alpinizam. Uspon na planinu Olimp spada u atraktivne uspone i pogotovo je gužva vikendom. Obavezna je rezervacija smeštaja u planinarskom domu ranije, za sve one koji žele da se popnu na visine preko 2900 m.

Dion Palace Hotel

Hotel Dion Palace luksuzni hotel u podnožju Olimpa nalazi se na oko  8km od Litohora. Hotel smešten u lepom i mirnom okruženju poseduje 196 modernih i komfornih soba, suita, family i superior soba .