Veganski ražnjići

Grčka za vegetarijance

Vegetarijanska ishrana razvija se još od VII veka  pre n.e. i najpre je susrećemo u Indijskoj kulturi. A u  drevnoj Grčkoj još u VI veku pre n.e. Mnogi učeni ljudi poput Pitagore, još tada su ukazivali na povoljan uticaj ovakvog načina ishrane. Vegetarijanstvo se od davnina koristilo i u medicinske svrhe, što neki lekari preporučuju i danas.

Grčka za vegeterijance

Vrste vegetarijanaca

Iako se vegeterijanstvo zasniva, u osnovi ,  na ishrani namirnicama biljnog porekla, postoje odredjene razlike .Tako  se vegeterijanci dele na 8 grupa

1. Prvi tip  vegeterijanaca- ljudi koji ne jedu meso ali su fleksibilni kada su u pitanju jaja, mleko,sir.

2. Fleksitarijanci-kao što im i samo ime govori oni su fleksibilni , što podrazumeva da povremeno konzumiraju i meso.

3. Peskatarijanci– vegeterijanci koji jedi ribu i riblje proizvode i koji mogu u nekim slučajevima konzumirati mlečne proizode i jaja.

4. Vegani– oni koji u ishrani koriste isključivo namirnice biljnog porekla i ne nose odevne predmete od kože..

5. Sirovi vegani ( raw vegans)– jedu samo sirove namirnice bez prethodne termičke obrade.

6. Frutarijanci– jedu samo plodove i semenke a pojedini čak i ne beru plodove već konzumiraju samo one koji su prirodno otpali.

7. Laktovegetarijanci pored namirnica biljnog porekla jedu i mlečne  proizvode  i jaja ali ne jedu  ribu.

8. Ovo vegetarijanci– jedu jaja ali ne i druge proizvode životinjskog porekla kao ni mlečne proizvode.

Grčka za vegeterijance

Grčka kuhinja za vegetarijance

Grčka kuhinja je jedna od omiljenih mediteranskih kuhinja koja se smatra i veoma zdravom, s obzirom da se u pripremi hrane koriste uglavnom sveže povrće i voće, riba i morski plodovi, masline i maslinovo ulje.  Grci su generalno i veliki ljubitelji mesa, tako da je ono dosta zastupljeno u tradicionalnoj kuhinji. Ipak kada je reč o vgeterijancima oni se u Grčkoj lako mogu snaći jer postoji veliki broj kvalitetnih , svežih namirnica i jela koja se priprmaju i bez mesa.

Grčka za vegeterijance

 

Grčka jela koja su pogodna za vegetarijance

Melitzano salata –Lagana salata koju možete konzumirati kao bilo koji od tri glavna obroka. Ukusno jelo koje ima više verzija ali kao osnova u svakoj od njih je zapravo patlidžan koji je već dobro poznat kao odličan antioksidant . Uz patlidžan salata obuhvata crvenu papriku, koja po želji može biti i ljuta, beli luk, peršun, malo senfa i obavezno maslinovo ulje.

Chaniotiko patty (Chaniotiko Boureki) (grčka vegeterijanska musaka) Musaka koja se pravi od tikvica uz dodatak krompira, paradajza, belog luka. Mešavine začina bibera, peršuna , nane uz nezaobilazno maslinovo ulje.  Dodaje se i mladi sir ali ukoliko su u pitanju rigorozniji vegeterijanci može i bez njega.

Grčka za vegeterijance

 

Musaka sa pečurkama-Musaka koja je inače tradicionalno jelo u grčkoj kuhinji pravi se u osnovnoj verziji sa jagnjetinom.Ali kako bi udovoljili upravo vegeterijancima smislili su i varijantu gde se umesto mesa koriste pečurke.Fantastična kombinacija koja će vas oduševiti iako niste pristalica vegeterijanstva. Zdravo i ukusno uvek predstavlja dobitnu kombinaciju.

Grčka salata  (χωριάτικη σαλάτα) -Već svima dobro poznata i omiljena pravi je specijalitet u vrelim letnjim danima. Spravljena od  kombinacije.paradajza, krastavca, paprike, crnog luka, maslina, kockica feta sira i nezaobilaznog maslinovog ulja veoma je lagana , zdrava i osvežavajuća .

Grčka za vegeterijance

Gigantes plaki (Γίγαντες πλακί)  -u bukvalnom prevodu  džnovski pasulj upravo je tradicionalno grčko jelo koj se pravi od krupnog belog pasulja uz dodatak paradajza i začinskog bilja.  Jelo se najpre kuva a potom zapeče u rerni što mu i daje specifičan ukus .

Fakes supa –je tradicionalna grčka supa od sočiva koje je inače veoma preporučljivo u vegeterijanskoj kuhinji. Osim sočiva supa sadrži paradajz, crveni luk, začine, lovor , biber i maslinovo ulje. Veoma je prijatnog ukusa i svakako naša preporuka vegterijancima.

 

Grčka za vegeterijance

Grčki pasteli-Savršena grickalica za vegeterijance su upravo štapići od meda i susama .Predivnog ukusa , a lagano i brzo se , prave tako da ih možete i sami napraviti. Po želji mogu im se dodati orašasti plodovi ili korica limuna.

Grašak na grčki način –Arakas laderos –Još jedno preukusno jelo od sasvim jednostavnih sastojaka . Reč je o jelu od graška, paradajza, luka  i krompira. Idelano jelo za vegeterijance spravljeno od zdravih svežih namirnica koje još jednom potvrdjuje umetnost grčke kuhinje da od najjednostavnijih sastojaka pripremi pravi specijalitet.

Grčka za vegeterijance

Ovde smo izdvojili samo mali deo onoga što  grčka tradicionalna kuhinja pruža svojim posetiocima . Sigurni smo da ćete  već sami odlučiti, da se upustite u pustolovinu upoznavanja prirodnih lepota Grčke, njene bogate kulture i tradicije a svakako uz to i njenog fascinantnog kulinarskog bogatstva i tradicionalne grčke gostoprimljivosti

Javite nam da li tekst “Grčka za vegetarijance” treba da oplemenimo nekim novim grčkim jelom, po vašem izboru i iskustvu.