fbpx
PLF obrazac za ulazak u Grčku

Digitalni zeleni sertifikat

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja potvrdu o vakcinaciji protiv COVID-19 virusa ili testiranju na virus. Ova potvrda sadrži elektronski pečat, pa je samim tim kredibilnija od obične potvrde. Testovi koje obuhvata ovaj sertifikat:

– PCR test (SARS-CoV-2 RT real-time PCR)
– Antigenski test (SARS-CoV-2 Ag-RTD Antigen Rapid Detection Test)
– Serološki test (SARS-CoV-2 RBD S-Protein Immunoglobulin G (IgG) Test)

Kako se dobija Digitalni zeleni sertifikat?

Najpre je potrebno da se registrujete / prijavite putem portala eUprava. Nakon prijave, prikazaće se zeleno dugme Pokreni uslugu. Kada kliknete, potrebno je da proverite podatke koji su uneseni, kao i vašu imejl adresu, nakon čega će vam sertifikat biti poslat na imejl koji je naveden u sistemu.

Ukoliko niste registrovani u sistemu, to možete uraditi na adresi: https://www.euprava.gov.rs/. Način registracije je sledeći: najpre u gornjem desnom uglu odaberite opciju Registracija, a potom Registracija korisničkim imenom i lozinkom.

Popunite sva obavezna polja kao i adresu elektronske pošte, koja će predstavljati vaše korisničko ime. Zatim unesite lozinku koja će imati najmanje osam karaktera (jedno veliko i malo slovo, jedan broj i specijalan karakter).

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

– za vakcinaciju zelena boja ukoliko su primljene prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; ukoliko planirate putovanje važno je da je prošlo 15 dana od datuma druge doze vakcine
– za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni;
– za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Ono što bismo takođe napomenuli jeste da je Digitalni zeleni sertifikat BESPLATAN. Možete ga odštampati ili držati na telefonu u formi elektronskog dokumenta.

Letovanje povoljne cene!