fbpx
sarimsakli_blog_izleti

Sarimsakli- izleti koje ne smete propustiti

Na oko 1100 km od Beograda nalazi se  SARIMSAKLI  jedno od najpoznatijih letovališta Turske. Fenomenalna plaža u dužini od  7 km prekrivena je finim zlatnim peskom dok je more kristalno čisto, tirkizno i očaravajuće. Kako je ulazak u dubinu postepen plaža je pogodna i za malu decu, koja ovde bezbrižno mogu uživati u čarima mora. Klima je izuzetno prijatna a izuzetno niska vlažnost vazduha doprinosi da čitava ova regija po preporuci SZO-a predstavlja izmedju ostalog i vazdušnu banju.

Sarimsakli

Sam Sarimsakli odlično je snabdeven. Ovde ćete naći dosta prodavnica, megamarketa, apoteka, kafića, diskoteka a tzv. pijačni dani, svakog utorka veoma su popularni. Za najmladje tu je i luna park sa brojnim sadržajima.

Ponuda hotela u Sramisakliju je veoma bogata. Hoteli su većinom smešteni duž plaže i kategorizovani su sa 3* ili 4*. Usluga je zaista na visokom nivou a cene više nego pristupačne.

Sarimsakli

Ono što je turistima takodje veoma interesantno su brojni izleti koje je odavde moguće organizovati.

Navešćemo vam neke od mesta i lokacija  koje ne biste smeli da propustite kada ste u ovoj regiji-

AYVALIK

Na samo 7 km odavde nalazi se Ayvalik industrijski i trgovinski centar ove regije, sa kojim je Sarimsakli povezan odlično, dolmušima koji saobraćaju na svakih  10-ak minuta. Ayvalik  je primorski grad koji je smešten unutar zaliva. Od otvorenog mora  zaklanja ga poluostrvo Alibej, popularno Džunda.

Ayvalik je ime dobio po vrsti školjki koje su posebno bile zastupljene u ovom zalivu. Prepoznatljiv  po najpoznatijem maslinovom ulju u Turskoj , Ayvalik svakako ne smete napustiti a da nista uzeli maslinovo ulje ili neki proizvod od njega, npr, sapun.

Ayvalik je takodje prepoznatljiv kao važna ribarska luka i kao mesto gde je bilo oko 20-ak crkava od kojih su većina danas džamije.

 

Turska_Sarimsakli_blog

OSTRVO DŽUNDA

Kada se već nadjete u Ayvaliku. predjite most dug oko 500 m, kojim je grad povezan sa ostrvom Lale. Od ostrva Lale drugi most vas vodi do ostrva Alibey  poznatije kao Džunda. Ovaj most je dug 57 m. Ostrvo je za vreme Grka bilo poznato po proizvodnji maslina, aromatičnog bilja i svežoj ribi. Danas je ostrvo poznato po dobrim ribljim restoranima koji vam nude raznorazne morske specijalitete koji u kombinaciji sa lokalnim maslinovim uljem prave savršenu kombinaciju ukusa za vaša nepca.

Ovo ostrvo je posle Lezbosa najveće ostrvo u ovom arhipelagu i predstavlja tipično egejsko turističko letovalište. Mnoštvo intersantnih malih prodavnica i restorana u etno ambijentu omogućiće da osetite pravi duh ostrva.

Glavna znamenitost je i muzej  „Rahmi M Koča“

ŠEJTAN SOFRA

Šejtan Sofra je poznati vidikovac u okolini Ayvalika, smešten na obliženjm brdu na 128 m nadmorske visine. Savršen pogled obuhvata planine Kaz (Ida) poznate kao banke kiseonika jer su prekrivene bujnim šumama i velikim brojem izvora, panoramu  Ayvalika i njegove okoline kao i skoro svih 25 ostrva koje se nalaze u ovoj oblasti. Vidikovac je poznat kao jedno od 4 mesta sa najlepšim zalaskom sunca na svetu.

Po lokalnoj legendi  i sam Šejtan (djavo) u potrazi za rajem na zemlji, stigao je ovde i zadržao se zbog lepote koju je ovde zatekao, a kao dokaz njegovog boravka ostao je otisak njegovog stopala u jednoj steni. To udubljenje u steni, koje odista liči na otisak ogromnog ljudskog stopala, i danas se smatra posebnim, a lokalno verovanje je da devojke za granje obliženjeg rastinja treba da vežu maramice kako bi im se ispunile ljubavne želje.

 

TROJA

Ruševine Troje se nalaze na oko 170 km udaljenosti od Sarimsaklija, tako da računate na malo više vožnje ukoliko se uputite na ovu stranu. Ovde su vršena brojna istraživanja i iskopavanja. Najznačajnija su Šilmanova otkrića iz 1870.god.

Troja kao poprište Trojanskog rata, nama je poznata iz Homerove Ilijade. Brojnim istraživanjima otkriveno je više gradova na ovim temeljima koji su izgradjeni  u različitim razdobljima. Grad je bio uništen na kraju bronzanog doba, što predstavlja i kraj Trojanskog rata. Nakon toga grad je napušten sve do dolaska Grka, kada postaje deo Persijskog carstva. U vreme vladavine rimskog cara Avgusta na istom mestu osnovana je prestonica Ilium. Nakon toga biva ponovo napuštena pa opet naseljena tokom vizantisjkog perioda. Arheološko nalazište je zbog svih otrića  od 1998. stavljeno na spisak Svestske baštine.

Ipak i na dalje Troja je ostala misterija koju zasigurno treba da posetite i bar na tren osetite duh burne istorije koja se odigravala na ovim prostorima…

Upoznajte Sarimsakli i njegovu okolinu, letujte sa nama…