fbpx
Meteori_blog_aquatravel

Meteori

Pored svih lepota koje otkrivamo  u Grčkoj, ono što je za nas bilo možda i najfascinantnije, jesu Meteori– čuveni kompleks pravoslavnih manastira u oblasti Tesalije, nedaleko od grada Kalambake.

Kako im i samo ime govori, prva impresija, kada se nadjete na Meteorima jeste da ste negde – Ni na nebu , ni na zemlji…Nestvaran spoj duhovnog mira,snage i lepote prirode nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Prva pomisao je zapravo –Kako je sve to nastalo?

Specifične stene u obliku visokih stubova, obeležene horizontalnim linijama i šupljinama, zaista su nesvakidašnji prizor.Istraživanja ukazuju da su formirani još pre oko 60 miliona godina, delovanjem vode, vetra i ekstremnih temperatura.

Prvi stanovnici na Meteore dolaze u IX veku. Bile su to askete koji su živeli u šupljinama stena koje su se nalazile na visinama i do 1800 m. Živeli su izolovano do te mere da su se sa drugima viđali samo praznicima i nedeljom. Do nepristupačnih šupljina su ih podizali specijalnim mrežama i na isti način su im dosavljali i hranu.

Od XIV veka ovde počinju da se podižu manastiri, na i danas neobjašnjiv način. Postojalo je 20 manastira, od kojh je danas sačuvano šest.

1. Veliki Meteor ili Preobraženjski manastir

Podignut je sredinom XIV veka, danas predstavlja glavni muzej za turiste. Do njega vode strme stepenice koje su naknadno dodate kako bi bio pristupačniji. Ovde možete videti i očuvane freske iz XIV veka.

2. Manastir Varlam

Drugi po veličini u kompleksu Meteora, sagrađen je 1541. godine na ideju monaha Varlama. Glavna crkva je posvećena svim svetima,  izgrađena po svetogorskom tipu. Pristup manastiru je u početku bio skelom, potom užetom i mrežama. Početkom XX veka tačnije 1923.godine, monasi su uklesali u stenu 195 stepenika, kojima danas možete stići do vrha. Stara trpezarija se koristi kao muzej.

3. Manastir Sv. Varvare ili Rusanu manastir

Izgrađen 1560. godine na visini od 484 m., na relativno uskom prostoru, zbog čega su graditelji morali ići u visinu. Ime je dobio po ktitoru Rusanu. Do samog vrha vode bočne strme stepenice, a potom se prelazi most do stene na kojoj manastir leži. Crkva je posvećena Preobraženju. Ovde zatičemo očuvane ikonostase i freske.

4. Manastir Sv. Nikole Anapauskog

Podignut  je na temeljima starijeg manastira u XV veku. S obzirom da  se nalazi na  izuzetno uskoj steni, sagradjen je u nivoima a prostorije su uglavnom uske. Do manastira se stiže putem stotinak kamenih stepenika. Glavna crkva manastira poznata je po tome što je živopisana freskama čuvenog Teofana Krićanina.

5. Manastir Sv. Stefana

Jedan je od najpristupačnijih, smešten na južnoj strani Meteora. Sa susednim brdom je povezan mostom. Pisani dokazi potvrdjuju da je izgradnja počela  u XII veku -1192. godine mada je zvanična izgradnja potpomognuta ktitorima – (Antonije Kantakuzin i Filotej) s kraja XIV veka. Antonije je bio sin srpskog vladara Nikifora. Manastir je imao  i kasnije veliki broj ktitora i poseduje veoma značajnu riznicu sa brojnim umetničkim rukopisima, značajnim knjigama, ikonama… Od 1961. manastir je pretvoren u ženski.

6. Manastir Sv Trojice

Izgrađen u XV veku, osnovao ga je monah Dometios, i više puta je tokom vekova obnavljan.Iako danas postoji 140 uklesanih stepenika  kojima se možete popeti do vrha, manastir je jedan od najnepristupačnijih i retko se obilazi. Snabdevanje manastira se i danas vrši specijalnom žičarom.

grcka_blog_meteori

 

Podelite  i Vi sa nama nezaboravno iskustvo obilaska ovih fascinantnih građevina …