Italija, putovanja po Evropi

Čini nam se da je Italija najposećenija evropska zemlja tokom cele godine, dok se za vreme božićnih i novogodišnjih praznika taj broj udvostručuje… Ako još niste posetili Italiju, razmislite…. možda je pravo vreme da je posetite sada za vreme praznika…..

Ovo je zemlja bogata kulturom i istorijskim atrakcijama. Samo u glavnom gradu, Rimu, nalaze se vanvremenski spomenici kulture kao što su Sikstinska Kapela, Koloseum i Rimski trg. U okviru glavnog grada smešten je Vatikan, jedan od najtraženijih muzeja na svetu koji predstavlja pravi izazov za turiste. Venecija očarava posetioce svojim lavirintom kanala i gondola, dok Firenca ima zapanjujuće katedrale. Od ostalih znamenitosti ovog centra evropske umetnosti, izdvajamo nadaleko poznatu kulu u Pizi, veličanstvene predele Toskane, kolevku evropske mode – Milano, kao  i mediteransku obalu koja obuhvata i južna ostrva Siciliju i Sardiniju. Italija je dom mnogobrojnih poznatih umetnika i inovatora. Vizantijski i romanički stilovi su sagradili put renesansnom periodu u kome su stvarali besmrtni talenti poput Donatela, Mikelanđela i Leonarda da Vinčija. Godinama i vekovima kasnije, italijanski umetnici nastavljaju dugu liniju umetničkih inovacija u Italiji, sve do danas.

Naša ponuda za Italiju obuhvata, između ostalih, sledeće znamenitosti:

Cinque Terre: nacionalni park sastavljen od “pet zemalja’’ u najlepšem delu mediteranske obale u Italijanskoj regiji Liguriji, koji je zbog svoje lepote i čuvenosti uvršten na listu svetske kulturne baštine UNESCO.

Univerzitet u Bolonji:  smatra se da je najstariji Univerzitet u zapadnom svetu. Njegova istorija je prepletena sa mnogim velikim imenima nauke i književnosti, a predstavlja  ključni element i referentnu tačku evropske kulture.

Trg Napoleona:  glavni trg u gradiću Lucca, koji se još naziva “Veliki trg”. Ovo je omiljeno mesto okupljanja lokalnog stanovništva, a sagradila ga je sestra velikog vojskovođe Napoleona, Elisa Bonaparte. Tokom letnje sezone, na Trgu se održavaju mnogi letnji festivali koji privlače turiste i posetioce širom Evrope.

Rodna kuća Đakoma Pučinija: muzički genije iza kompozicija kao što su “Madam Butterfly” i tragičnih “La Boheme” ostavio je neizbrisiv trag u italijanskoj muzičkoj istoriji. Njegova dostignuća i danas predstavljaju najsnažniju tačku na repertoarima širom sveta, a ovacije aplauza nakon svakog izvođenja svedoče o vanvremenskoj vrednosti njegovih kompozicija.

Krivi toranj u Pizi: najpoznatija građevina na svetu, sa svojom skladnom mešavinom lepote i ludosti. Iza tog, nadaleko poznatog nagiba, nalazi se fascinantna istorija koja uključuje pljačku, izdaju, stotine godina inženjerskih grešaka i jednog ponosnog italijanskog diktatora.

 

 Bolonja, Cinque Terre, Pisa, Lucca - Italija - Evropski gradovi - AquaTravel.rs

Bolognia - Cinque Terre - Pisa - Lucca