Albanija putovanja

Evropski gradovi

Albanija

Da li vas je nekad kopkala Albanija i poseta ovoj zemlji? Ova još uvek nedovoljno turistički istražena destinacija, poslednjih nekoliko godina beleži veliki porast dolazaka stranih turista, naročito iz skandinavskih država. Da li ste spremni i vi da je vidite? Podjite sa nama u ovu planinsku zemlju punu različitih kolorita. Mi smo uvek spremni za nove avanture, nadamo se i vi?

Pođite na mesto gde nikad niste bili, probajte jela koja nikad pre niste jeli i upoznajte jedinstvenu kulturu Albanija je danas poznata kao ,,poslednja evropska zagonetka, zato vas pozivamo da je zajedno otkrijemo.

Ova neobična balkanska država turistima nudi paletu jedinstvenih atrakcija: drevne planinske pejzaže, zaboravljena arheološka nalazišta, zapanjujuće mediteranske obale i mesta u kojima se čini da je vreme zaustavljeno. Arhitektura zemlje je neobična mešavina mnogobrojnih kultura, religija i stilova koji su ostali kao spomenici  starogrčkog doba, manastiri i hramovi, kao i idilična planinska odmarališta za koje se veruje da su ih osnovali drevni Rimljani. Istorija svakog grada u ovoj zemlji odiše legendama i pričama, koje verno oslikavaju prošla vremena, a obogaćene su brojnim antikvitetima koji su smešteni u prelepim citrusnim vrtovima, maslinjacima i vinogradima. Osim veličanstvenih zdanja koja se nalaze u većim gradovima, možete uživati u stilovima drevnih tvrđava, zamkova, kao i u panoramskom pogledu na Mediteran.

Glavni grad Albanije je Tirana, koja je prepoznatljiva po širokom glavnom bulevaru, velelepnom spomeniku Skenderbegu, kao i urbanim i šarenolikim zgradama koje su smeštene u samom centru grada. Iako je i dalje primetan socijalistički duh u ovom delu Balkana, Tirana je svakako izašla iz tih okvira i danas predstavlja jednu od dinamičnih i urbanih evropskih prestonica.

Naša ponuda za Albaniju, između ostalog, obuhvata sledeće znamenitosti:

Tvrđava Rozafa – izgrađena je u trećem veku p.n.e sa koje se pruža neverovatan pogled na celi region. Izgradnja tvrđave počiva na legendi o tri brata koja su danju gradila tvrđavu, dok je vila noću rušila. Danas ovo zdanje predstavlja jedan od važnih spomenika kulture ali i atraktivno turističko mesto.

Tvrđava cara Samuila iz 10.veka – nazivaju je i Ohridskim gradom, jer se sa nje pruža neverovatan pogled na čitav grad.

Grad Kruja – smešten u središnjoj Albaniji i predstavlja glavni centar albanske srednjovekovne države. Jedna je od najpoznatijih i najposećenijih turističkih destinacija i znamenitosti Albanije.

Skenderbegova tvrđava iz 6. veka –  podignuta je na ruševinama nekadašnje srednjovjekovne tvrđave na kojoj se slavni albanski junak Skenderbeg borio sa Osmanlijama, a danas predstavlja veoma značajno istorijsko mesto. U okviru tvrđave turisti mogu posetiti istorijski i etnografski muzej.

Ethem-begova džamija – jedina džamija koja se nalazi u centru prestonice, a koja datira iz Osmanlijskog vremena. Za ovu džamiju se vezuje tužna priča o Ethem-begu koji je započeo izgradnju, ali nije dočekao kraj radova, već su njegova deca završila započeto.

Uskrs i Prvi maj 2022

Mala tura Albanija - AquaTravel.rs

Mala tura Albanija